Sommerpause på Danmarksbloggen

I forgårs brændte Skt.Hans-bålene over det ganske land – og igår startede sommerferien for mange.

Danmarksbloggen vil –  i år – også gå på sommerpause indtil primo august. Ikke for at ligge i hængekøjen, men for at planlægge nye initiativer, således så bloggen kan blive endnu mere læst fremover.

Så rigtig god sommer til os alle sammen. Nyd nu de lyse nætters magi, de velsmagende jordbær – og at svømme i de blå bølger.

Vel mødt til august – medmindre selvfølgelig at der skulle ske det lykkelige, at Løkke udskriver valg. Men det er nok mindre sandsynligt (desværre) end en snestorm i juli.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Jeg er rystet!

Jeg har næsten ikke sovet i nat. Jeg har fulgt med i meningsmålingerne, som de tikkede ind fra Storbritannien…

Jeg tror på historiens vingesus og på at vi i fællesskab kan undgå krige og andre katastrofer på det europæiske kontinent, hvis vi holder sammen og passer på hinanden.

Men flygtningestrømmen og et EU plaget af magthavere, der ikke forstår, hvor deres befolkninger er henne rent mentalt, har om noget vendt ALT på hovedet.

Vi er blevet nationale bangebukse, der i stedet for at hjælpe hinanden på tværs af landegrænser, religion og etnicitet, vender os mod hinanden og stikker af – stikker af fra et fælles ansvar for at sikre en god fremtid for vores børn og kommende generationer.

Så nu sidder vi her med briterne på vej ud – med et Sydeuropa plaget af korruption og en total mangel på vækst, med et Østeuropa der føler sig truet af Rusland, med et Tyskland der skal lege økonomisk og moralsk motor for alt for mange på én gang og i et Skandinavien, der slet ikke fatter en brik af, hvor vores gode velfærd lige blev af…

Jeg har det som dagen efter 9/11. Jeg er rystet! Jeg tror, vi er på vej til en ny verden, og jeg er ikke sikker på, at det er en verden, jeg ønsker mine børn skal vokse op i.

I mit stille sind krydser jeg fingre for, at Europa nu samler sig, sunder sig og sinder sig… men jeg tror desværre der sker det modsatte.

Jeg tror, frygten tager over, og vi som bange katte gemmer os. Men hvor jeg dog HÅBER det modsatte.

Skrevet af: Line Marie Wibroe, indehaver af ”Andemors Verden”

Stærkere sammen – men på en anden måde

Så blev det afgjort ovre på de britiske øer … Det blev LEAVE … UK er på vej ud af EU.

Og nu kræver andre EU-kritiske røster overalt i Europa en tilsvarende afstemning – også i Danmark.

Danmarksbloggen bakker op om sådan en afstemning. For det skal være befolkningerne i Europa, der bestemmer i Europa.

For netop dér ligger sagens kerne. Institutionerne i Bruxelles er nemlig et langt stykke hen af vejen overnationale og slet ikke demokratiske – og styret af embedsmænd, som aldrig kommer på valg.

Når det er sagt, så startede EU som en virkelig god idé – nemlig fred og frihandel. Men projektet løb af sporet undervejs, og er blevet en udemokratisk kolos på lerfødder.

Så ja, Danmark skal også ud af det EU, som vi har i dag – men vi skal alligevel have et EU i Europa – et, der handler om fred og frihandel. For vi er stærkere sammen end hver for sig.

Men Europa går nu hver for sig. I Frankrig kommer der snart et valg, hvor National Front vil skovle stemmer ind på at kræve et EU-valg – og i Tyskland kommer Merkel under et voldsomt pres. Og så videre. Det her er en godtepose til alle nationalister og ekstreme højrekræfter – og de fundamentalistiske muslimer, som slet ikke behøver at lave terror mere.

Europa er godt igang med at ødelægge sig selv – indefra.

Putin sidder og gnider sig i hænderne ovre i Moskva idag … det er helt sikkert – og farligt.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Sorte skygger over England – og Europa

Brexit. Leave or Remain. Englænderne skal i dag stemme, om de skal blive i EU – eller om de skal ud. Resultatet vil få store konsekvenser for Danmark – og for Europa.

Nu skal man passe på med at spå – men Danmarksbloggen tror, at det bliver et leave, og at dét leave vil være starten til enden for EU – og dermed også i værste fald med freden i Europa og mangfoldigheden, både den interne, men også den eksterne.

For den nationale højredrejning, der i øjeblikket sker over hele Europa, vil holde fast i kontinentet som et sted for hvide m/k. Spørgsmålet, som rejser sig, er derfor også, om det samfund, som de kræfter ønsker, har noget tilfælles med det frie og menneskeværdige samfund, som startede med oplysningstiden i 1700-tallet, udviklede sig med demokratiernes indførelse i 1800- og 1900-tallet, og som klarede to verdenskrige.

Danmarksbloggen mener det ikke. Danmarksbloggen mener så også, at hele to totalitære systemer ønsker kontrollen over Europa. Det ene er den islamistiske fundamentalisme, som vi hører så meget om – men så også den anden, de nazistiske og fascistiske bevægelser. Og ja, begge findes også i Danmark, og begge er en reel trussel mod det frie Europa.

Og begge går som en sort skygge, der suger alt liv og menneskelighed ud, over Europa – uanset om det bliver ja eller nej på de britiske øer. Og det ene af de to systemer – de højrenationale kræfter – støttes endda af Rusland, som ser muligheden for igen at blive den europæiske stormagt på ruinerne af et Europa, der har spillet fallit i demokratiets navn. Det er slemt – meget slemt.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Anmeldelse: ”Big Bang Company” – gadeteater med Dansk Rakkerpak

En forestilling, der går i gang, inden den officielt starter om 3, 2, 1 minut … og som varer ved efter tæppet er faldet, fordi folk begynder at tale med hinanden, som mennesker altid gør det, når de har grinet godt og er blevet rørte på det, der ligger allerinderst inde i os alle sammen: Drømmen om en verden fuld af poesi, blomster og kærlighed.

Sådan en drøm – og sådan en forestilling er Dansk Rakkerpaks gadeteater denne sommer, der på overfladen er en hylende skæg og satirisk skildring af livet i et lille – ret slidt – cirkus fuld af stuuure farlige dyr og mindst ligeså vovede og farlige cirkusnumre udført af den koleriske cirkusdirektør og hans ret underkuede medhjælper – og akkompagneret af intet mindre end et fantastisk enmandsorkester, der svæver over vandene og er en vigtig del af forestillingen.

For som de selv siger det i starten: Det er med livet som indsats og døden som ledsager.

Og det er det – men måske OGSÅ på en anden måde end det, som man lige tror, når man hører cirkusmusikken og ser både akrobatnumre, vilde dyr og meget andet. For det kan ikke blive farligt nok for cirkusdirektøren, der som alle andre med magt og penge slet-slet ikke ser de drømme, som andre går med – og som ikke handler om præstationer, men om nærvær og samvær.

Nu vil Danmarksbloggen ikke røbe noget – og slet ikke slutningen. For den, som ser forestillingen, skal have lov til selv at opleve det at blive stille og eftertænksom, når meningen foldes ud som et net – og man lander som en slaskedukke i erkendelsen af, hvor uhyggelig aktuel forestillingen er i en tid, hvor effektivitet og præstation er det, som mennesker måles på, og hvor drømme er noget, som åbenbart kun klovne tør have.

En tid, hvor magten er godt i gang med at kridte banen op til endnu en afværge-krig med kugler og kanoner, fordi vi almindelige dødelige uden magt ikke længere vil finde os i den store ulighed og de åbenbare uretfærdigheder i vores samfund. Fordi vi gør oprør mod en verden, som er mere gold og trist end et cirkustelt en kold efterårsmorgen.

En verden, som ingen ønsker – heller ikke os, der sidder på bænkene eller står bagved. For der er mere end fuldt hus denne varme juni-aften på Vor Frue Plads, og folk kan lide det de ser, fra de små til de grå, fra den danske dame på den ene side af mig til den franske turist på den anden, selvom han ikke forstår det hele. Men så oversætter jeg bare – ordet båthorn er fx lidt for svært for galleren uden en oversættelse.

Men næsten alt andet forstår franskmanden – og han griner højlydt og jubler som alle andre. Fordi humor er internatonalt, fordi kropssprog er universelt – og fordi vi mennesker har mere, der samler os end der skiller os. Og dét er bare sjovere at danse sammen og trykke hinanden på røde klovnenæser end at sidde i hvert sit indelukke med sine minder eller sine drømme – og være alene og forladt.

Og hvis du tvivler, så gå hen og se Dansk Rakkerpaks ”Big Bang Company”. Gør det også, hvis du ikke tvivler. For det er en forestilling, der skal ses – og ses igen. For Dansk Rakkerpaks gadeteater sommeren 2016 er humor og klassisk gadeteater på højeste plan, både i sig selv – men også fordi den dybere mening, alvoren, er der med livet som indsats og døden som ledsager.

Danmarksbloggen giver seks store, røde klovnenæser ud af seks mulige. Dansk Rakkerpaks forestilling er simpelthen et absolut must-see denne sommer, hvis man på nogen måde har muligheden for at komme i nærheden af d´herrer Grønne, Kløft og Møller Pedersen.

Forestillingen spiller på Vor Frue Plads i København til og med 3. juli. Tirsdag-fredag kl. 19 og lørdag-søndag kl. 16. Herefter tager den på sommertur i det ganske land. Læs mere på www.danskrakkerpak.dk

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Meget skrigeri, men kun lidt uld

Hvis man kan sin Holberg, kender man også Vielgeschrei, som er hovedpersonen i komedien “Den Stundesløse”, som er skrevet omkring 1723.

At være stundesløs betyder på nutidsdansk at være uden tid = have meget travlt, og det er netop, hvad Vielgeschrei har. Travlt, men det er med ligegyldige ting og detaljer, som der ikke kommer noget reelt ud af.

Det er nemlig altsammen råberi – eller som det siges i komedien: “Viel Geschrei und wenig Wolle”. På dansk: Meget skrigeri, men kun lidt uld.

Situationen hos Holbergs bedsteborger er fuldkommen som EU´s rolle i disse år, hvor EU står i sin værste krise siden 2. verdenskrig. Der råbes, snakkes og arbejdes – men intet sker. Altså undtagen i England, hvor det kan ende med, at Queen Elizabeth holder længere end EU.

Krigen i Syrien fortsætter, flygtningestrømmene fortsætter, fremmedhadet fortsætter sin fremmarch overalt i Europa og … ja, bliv selv ved … vi er på vej mod noget, der kan blive en ny krig i Europa – ja, måske i verden … Det er SÅ skræmmende.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Anemoneteatret er truet på eksistensen

Danmarksbloggen har ofte – og altid med stor glæde – anmeldt Anemoneteatrets forestillinger. Nu er det unikke teater truet på sin eksistens. Det vil Midsommerkoncerten i morgen prøve at forhindre.

Læs derfor nedenstående artikel – og hold øje med Anemoneteatrets hjemmeside og Facebook-side. For snart kan du også støtte teatret ved at købe folkeaktier.

http://www.kristendom.dk/kristendom.dk/midsommerkoncert-skal-redde-anemoneteatret

Anemoneteatrets Facebook-side er: https://www.facebook.com/Anemone-Teatret-154834527860116/?fref=ts

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Terror er terror

Terror er iflg. Gyldendals Åbne Encyklopædi defineret som “Vold, oftest mod sagesløse, udført af enkeltpersoner, grupper eller netværk for at gennemtvinge politiske forandringer eller skabe opmærksomhed om et politisk eller religiøst budskab”.

Det vil altså sige, at det er ligeså meget terror, når en højreradikal dræber den britiske politiker Jo Cox, som det skete i England i går – som når en muslimsk fundamentalist dræber en fransk politimand og hans kone, som det skete for et par dage siden i Frankrig.

For det er aldrig ok at dræbe eller skade nogen, bare fordi de lever på en anden måde end én selv, og det handler om religion, politik, seksualitet osv. Terror er terror – og skal fordømmes – og bekæmpes.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk 

Demokratiets honning er kun for de få

Så er det bikube-tid igen. Demokratiet skal til at indsamle sin årlige portion honning ovre på Danmarks solskinsø Bornholm.

Det er med andre ord tid til Det Årlige Folkemøde, og i de kommende dage vil alt, hvad der kan krybe og gå af politikere, interesseorganisationer, journalister og sågar også private virksomheder som andre blomster stå på stande og scener for at tiltrække ikke så meget borgere, som de andre politikere, interesseorganisationer, journalister og private virksomheder, der som små flittige bier vil summe travlt og engageret på den lille klippeø.

Men Bornholm er en ø med begrænset plads – og begrænset kapacitet. Så når først alle politikerne, interesseorganisationerne, journalisterne og virksomhederne har bestilt overnatning osv, så er der ikke mange senge tilbage til danskere fra Jylland, Fyn, Sjælland og de andre øer. Og bornholmerne selv har heller ikke tid til at deltage i debatterne. De skal servicere politikerne, interesseorganisationerne, journalisterne og virksomhederne – og tjene en stor del af årets indkomst.

Så faktisk kan man ikke kalde det, der foregår på Bornholm i de kommende dage, et folkemøde. Det er mere et rendsammen af de politikere, interesseorganisationer, journalister og private virksomheder, der også resten af året stikker hovedet sammen – bare i København, men lige i de dage her holder de sommer på Bornholm.

Efter Danmarksbloggens mening burde Folkemødet derfor flytte rundt, så det blev holdt på skift i forskellige regioner. For så havde også den almindelige dansker fra både Aalborg, Viborg, Ribe, Kolding, Svendborg, Nyborg, Maribo, Vordingborg, Ringsted, Holbæk og Hillerød – og Rønne – m.fl en reel chance for at være med og smage demokratiets honning.

Og så ville Folkemødet endelig blive et rigtigt Folkemøde. Danmarksbloggen er derfor glad for, at andre også tager stafetten op – som fx Folkemødet på Møn lørdag d. 27. august.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Regeringen har brudt loven – igen

Så er det kommet frem, at V-regeringen har brudt loven. Igen altså. Den burde anskaffe sig nogle massive rygmærker.

Denne gang handler om den famøse landbrugspakke, som var på nippet til at udløse et folketingsvalg for nogle måneder siden. Regeringen var i forvejen advaret om i klare vendinger, at det ville være i strid med EU-reglerne at beregne miljøkonsekvenserne, som regeringen gjorde det.

De gjorde det så bare alligevel i Venstre – og de sendte derpå et helt andet notat til folketinget, hvor advarslen var pakket ind i så knudret et sprog, at det var svært at gennemskue for de andre partier. Der var altså tale om en helt bevidst tilsløring fra V-regeringens side, som vidste, at deres beregningsmetoder ikke kunne anerkendes – og at de ville vise et falsk positivt billede af situationen.

Landets nuværende miljøminister Esben Lunde Larsen mener dog ikke, at det kommer ham ved. Det var jo før hans tid. Herre Jeremi … en ministerium er noget, man arver … også de dårlige sager, og især når de hidrører fra ens egen regering.

Havde V-regeringen haft rygmærker – hvad de burde have, når man tager deres bøllemetoder i betragtning – havde retssystemet haft en klokkeklar sag. Nu skriver bøllerne bare lovene selv, og så stiller sagen sig desværre anderledes.

Læs mere her: http://www.politiko.dk/nyheder/regeringens-top-var-advaret-om-beregninger-bag-landbrugspakken

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk