Store projekter har to kendetegn:
1) De skal gennemføres for enhver pris. For der er prestige i dem.
2) De har det med at gå galt. Enten fordi projektet koster for meget eller har store indkøringsproblemer.
De to kendetegn er nærmest en naturlov for store projekter – eller også er der bare tale om dårlig projektledelse.
Det sker også, at de store projekter går meget værre. Ja, at det hele ender så galt – og endda allerede inden det er begyndt – at man seriøst burde overveje at udsætte projektet, måske endda droppe det.
Et af disse det-endte-helt-galt-projekter er rejsekortet, som for alvor skal implementeres i den offentlige trafik den kommende sommer. Fra d. 1. juli 2013 stopper salget af de gammeldags klippekort, og fra 1. juli 2014 kan man slet ikke bruge dem længere. Så skal alle istedet bruge rejsekort.
Men der er store problemer med det. Det er både mere besværligt og dyrere. Som Heidi Sagos skriver om det:
“Rejsekortet er meget dyrere end klippekort. I går tog jeg bussen inden for zone 2. Jeg betalte 12,- på ud-turen, men da jeg en halv time senere skal retur, kan jeg ikke køre hjem på den samme billet, men skal checke ind og ud igen til en pris af yderligere kr 15,- !!!! Hvorfor er der forskel på ud- og hjemrejse indenfor den samme zone!!. Hele turen havde kostet mig eet klip a 15,- på de gode gamle klippekort. Istedet skulle jeg betale i alt 27,- med rejsekortet!!!! Tror nok lige at jeg skal have købt mig nogle gode gammeldags klippekort, mens tid er. For det er MEGET dyrere med rejsekort!!!!”
Heidi Sagos´ oplevelser er ikke enkeltstående. Tværtimod beskriver de meget fint, hvordan de fleste oplever at skulle bruge rejsekortet.
Vi lever i et samfund, hvor teknologien aldrig har været bedre, og hvor vi har masser af ressourcer og viden. Det burde kunne lade sig gøre at opfinde en model, der virkede noget bedre – og som ihvertfald ikke kostede mere, men gerne mindre at anvende for brugerne.
Så som det ser ud pt., er det nærliggende at bede rejsekortet i dens nuværende form om at ryge og rejse.
Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk