Det første år med Frederik Ferieglad

Det er i dag præcis et år siden, at Kong Frederik blev udnævnt fra balkonen på Christiansborg Slot. Men hvordan er det gået for den nye konge, den nye dronning og den nye kronprins?

Danmarksbloggen kommer her med syv udsagn. Et for hver dag i ugen.

  1. Apropos det med ugen og arbejdstid, så kan ingen hævde, at Frederik overanstrenger sig. Tværtimod meddelte kongen som noget af det første, at han og Mary ville tage en del time-outs – og de var fx også på skiferie ikke én, men hele to gange i deres første 100 dage som regentpar.
  2. Senest var de også på privat rejse efter nytårskurene – midt under den pågående Grønlandskrise, som er Danmarks største udenrigspolitiske krise siden 2. Verdenskrig. Så meget åbenbart for Frederiks såkaldte kongeord: “Forbundne, forpligtet, for Kongeriget Danmark”. De fine ord gælder åbenbart kun, når kongen ikke vil på ferie.
  3. Der er også mere tid til at tage på ferie. Antallet af kongelige protektioner, som skal besøges, blev skåret kraftigt ned – fra 258 til 140.
  4. Til gengæld fik det nye kongepar markant flere penge – hele 17 millioner mere, så de nu får lidt over 143 millioner. Mindre at lave – og flere penge for det altså. Det er en god deal … for Frederik og Mary, men ikke for Danmark.
  5. Alligevel er kongen – som angiveligt skal være vældig folkelig, selvom han stort set aldrig viser sig, men blot én dag om året løber igennem nogle danske byer – vældig populær. Danskerne er et nøjsomt folk.
  6. Og det samme er pressen, som ved nytårstide hyldede kongen, fordi han i en alder af 56 år kunne gå hen til et bord og læse op af en tale, som han ikke selv havde skrevet.
  7. Den nye kronprins kom også i vælten – først pga en dyr skjorte, da han blev student. Så fordi han som alle andre unge festede og drak sig gennem sin studentertid. Men siden Christian kom hjem fra Afrika, hvor han vistnok arbejdede – udover en luksus-safari-tur – har der ikke været noget. Og lige om lidt skal Christian være soldat i Slagelse. Dén værnepligt skal han så gennemføre (i modsætning til hans fætre, som ikke kunne tåle mosten), hvis respekten skal bevares – og håbet sættes til en kronprins, som på mange måder tegner til at kunne blive en god konge.

Og så er vi tilbage ved kongen. I gamle dage var der tradition for at give kongerne et tilnavn – fx Oluf Hunger og Knud den Hellige. Skulle Frederik d. 10 have et, kunne det passende være Frederik Ferieglad.

Synes De, at det er groft? Tja, det er i hvert fald bedre end Frederik Forræder, som hans forfædre nok ville have kaldt ham, idet Kong Frederik d. 10 har sløjfet de tre kongekroner, som i 500 år har været en del af det danske rigsvåben, og som mange tusinde danskere er døde for i de mange rige, som Danmark har udkæmpet med Sverige.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

SÅ sluttede julen

Det kommer måske som en overraskelse. Men julen sluttede faktisk først i går aftes, hvor det var Hellig Tre Kongers aften.

Altså den aften, hvor man fejrer, at de tre vise mænd kom til det lille Jesusbarn.

Aftenen kaldes også for epifani, og fejrer Jesu dåb, som fandt sted i Jordan-floden, da han var blevet voksen.

Men uanset hvad var det indtil langt op i 1800-tallet først nu, at man opfattede julen som værende slut. Først nu at man skulle tilbage til arbejdet.

Dét ville mange nok gerne ønske sig her i 2025. MEN inden man gør det, skal man huske på, at tiden op mod jul – altså adventstiden – dengang ikke var en lang gløgg-og-æbleskive-vandring med lejlighedsvise druk-og-æde-gilder samt julelege.

Alt det gemte man til tiden mellem juleaften og netop Hellig Tre Kongers aften, hvor julen sluttede med, at man tændte det trearmede Hellig Tre Kongers lys.

En arm for hver konge … og så en smule krudt dér, hvor de tre arme mødes, så man kunne sige Der gik Knud ud, når knaldet lød. Knud som i Knud Lavard – den danske helgen, som blev myrdet tilbage i 1100-tallet på netop denne dag, der derfor bærer hans navn. Knuds-dagen.

For nu er vi tilbage i hverdagen, suppedasen igen, og der er lang tid til næste jul.

Hvis man synes, at det er for lang tid, så kan man jo drikke jul, som vikingerne gjorde det – typisk i tiden omkring 17. januar. Det foregår på skibe ude på fjorden – og der skal drikkes igennem, mens man hylder de nordiske guder – og siger År og Fred til hinanden, når altså ikke man slås – bare sådan for hyggens skyld.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Kongens Nytårstale

Så længe jeg og de fleste andre danskere kan huske, har nytårsaften kl. 18 været lig med at se og høre Dronningens Nytårstale, hvor man altid kunne forvente både substans og sprogblomster.

Men i år var det så Kongens Nytårstale. Frederik d. 10´s første, og forventningerne til at han kunne levere var ikke de største. For kan nytårstalen holdes af andre end Dronning Margrethe, som han også selv sagde det?

Så hvordan slap Kongen fra det? Fuldstændig fantastisk. Jeg skal ærligt indrømme, at jeg var en af de nervøse, som Kongen selv talte om det. Men det var der ingen grund til.

Fra Kongen kom gående ind til skrivebordet – en nyskabelse – og til han med vægt sluttede talen med ordene: GUD BEVARE DANMARK, så ejede han sit kongerige i én grad, så man kan sige, at dér – lige dér – blev Frederik for alvor Danmarks Konge.

Udråbelsen skete 14. januar, hvor han blev Konge af navn, men lige før blev Frederik d. 10 også Konge af gavn.

Hvor må Dronning Margrethe være stolt.

For nok var der en del selvfølgeligheder i Kongens første nytårstale. Dét var der ret beset også i Dronning Margrethes tid. Der var så også en ærlighed og en åbenhed omkring ikke kun Kongens, men også Dronning Marys tanker og følelser omkring den gerning, som de nu er i gang med.

Dét tegner godt – og det var pointeringen af, at kongeriget går fra Slesvig i syd til Grønland i nord også. Dér fik Kongen sagt det, som skal siges til Donald Trump og resten af en verden på randen af krig, katastrofe og kollaps.

BRAVO, Deres Majestæt. For nu er Frederik d. 10 kommet i dén liga, hvor det giver mening at kalde ham Majestæt. Der er nemlig tyngde og substans i den nye danske Konge …

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Julens romerske forgænger: Saturnaliefesten

De fleste danskere ved udmærket, at de asatro vikinger ikke holdt kristen jul. Men at vikingerne i stedet fejrede vintersolhvervet med blóter, hvor de med store bål, masser af mjød og ofringer hyldede Odin, Thor, Freja og de andre aser, mens de bad om styrke til at klare sig gennem vinteren, få sejr i krig og på togter – samt opnå en god høst. År og fred, som det hed – og som også nutidens asatro ønsker hinanden.

Men kender du også julens romerske forgænger? Romerrigets farverige saturnalie-fester, som var dem, der skulle udkonkurreres, da de nykristne romere ca 325 år efter Kristi Fødsel begyndte at fejre jomfrufødslen i Betlehem.

I centrum for fejringen står – som navnet antyder det – Saturn, som for de hedenske romere var gud for udsæd og høst, og som ofte blev fremstillet med tilhyllet hoved, et segl i hånden og bundet med røde bånd om benene.

Det kan virke mærkeligt, at en gud, som står for tidens gang og den vigtige høst, afbildes sådan. Men det hænger sammen med, at de hedenske romere troede på, at der engang var en frodig og fredelig guldalder på Jorden, hvortil uretten endnu ikke var kommet. En vidunderlig tid, hvor alt og alle levede i paradisisk symbiose med Saturn som leder. Det stoppede så brat, da uretten kom ind i verden – og Saturn blev bundet.

Vældig trist var det. Men ingen grund til at fortvivle. De gamle romerne var nemlig også sikre på, at de kunne gøre noget ved sagen. Så når solen var længst væk, og menneskene længtes allermest efter sommer, korn og kerne, så kaldte de hedenske romere Saturn-kræfterne frem og hyldede skabelsen – og frugtbarheden, således så det igen blev forår, og alt igen kunne blomstre og vokse.

For saturnaliefester er vilde og overdådige frugtbarhedsfester med masser af mad og drikke – og en ombytning af status. For under saturnaliefesten blev slaverne herrer og herrerne slaver. Det sås især til måltiderne, hvor herrerne serverede maden for slaverne, som spiste først og mest. Det var dog stadig slaverne, som lavede maden. Mere skulle man åbenbart heller ikke lave om på den sociale orden.

Men alle skulle lege og more sig – og der blev pyntet op med grønne grene, som hang i lange guirlander, både ude og inde, og som var smykket med røde bånd og andet, der hyldede sommeren og frugtbarheden. At hænge tin-ornamenter, som forestillede blomster, vindruer og andet frugtbarhedsrelateret på grene og andet var også brugt. Ligesom det var at synge sammen – og tænde lange, hvide vokslys alle steder. Der var også gaver til alle – som tøj og mad og andre symboler på overskud.

Endelig valgte man en slags leder blandt slaverne, som fik en rød kappe på, og som stod for de ofringer, der typisk afsluttede saturnaliefesten på den dag, hvor det var midvinter. Ofringer, hvor man ofrede både mad og blomster – men også levende ting som fx en due. Ofringer, som var gaver til guderne, så de også i det kommende år hjalp og berigede menneskene.

Hele saturnalietiden varede en uges tid, og var en lang række af lystige fester – både offentligt og privat, hvor der blev drukket og spist, sunget, danset og holdt maskerade. Altså én med nutidens øjne ugelang nytårsaften og julefrokost og fastelavnsfest, bare med grønne guirlander med røde bånd, hvide lys og gaver, som vi kender det fra vores kristne jul.

Så når vi synger ”Rør blot ikke ved min gamle jul”, når vi holder jul, så er vi på mange måder i tættere kontakt med den hedenske vintersolhvervsfejring i Romerriget, end vi er det med vores egne hedenske forfædre, som i kolde træhytter, ude ved skovdysser og ombord på vikingeskibe i isfyldte fjorde udbragte skåle til Odins, Thors, Frejas og de andre nordiske guders ære.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Myten om det moderne kongepar

Kongeparret bliver i medierne omtalt som et nyt og moderne kongepar …

Men det er en myte, som skurrer meget i ørerne, når man betænker, at:

  • Den sportsglade konge har været deltager i mange af håndboldherrernes finaler, men ikke i en eneste af damernes. Han kommer således heller ikke i dag. Det gør ingen fra kongehuset.
  • Kongen var til stede i 10 ud af 16 dage til OL i Paris i sommers, men ikke en eneste dag kunne han bruge på PL.

Man kan altså konkludere, at kongen kun gider komme, når det handler om mænd uden handicap – med en enkelt kvindelig sejler og tidligere en kvindelig tennisspiller som undtagelse.

Der er heller ikke meget nyt på klimafronten. Kongehuset lader sig fortsat fragte i helikoptere og chartrede fly, kører i dyre benzindrevne biler – og ikke ét ord om at leve mere grønt og undgå madspild kommer over kongeparrets læber.

Ja, faktisk kommer der ikke ret meget over deres læber. Selvom Frederik har siddet på tronen i snart et år, har han ikke deltaget i et eneste interview med de store dagblade. Måske fordi han er bange for at klumre i det. Dét virker logisk. Det eneste interview, der er blevet givet i år 1 som konge, er det fra i sommers på det totalt miljøsvinende Dannebrog, hvor en ydmyg TV2-journalist ikke vidste, hvordan hun skulle bukke og skrabe sig nok. Dét kom der ikke noget interessant ud af.

Kongehuset har derimod fået markant flere penge. Men hvad Danmark får ud af dem, udover dyrt tøj til kongehusets medlemmer fra udenlandske modehuse, er et åbent spørgsmål. Apropos åbent – så var kongehuset noget mere åbent i Margrethe d. 2´s tid.

Så nej, nyt og moderne er kongehuset ikke blevet. Det er derimod blevet elitært og lukket, anti-woke, patriarkalsk, klimasort og meget mere af samme triste skuffe, og man må håbe, at Frederik føler, at han godt kan gå på pension som 70-årig.

For så er der ”kun” 14 år, inden en ny – og lovende – kandidat kommer på tronen, hvis da vi overhovedet behøver et monarki.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Black altmuligt er rettidig omhu

Ai, jeg handler altså ikke under Black Friday/Week/Month, kan man høre fra især velbjærgede, som fortsætter: Vi betaler, hvad det koster. Ja, det gør vi.  

Ja, det må enhver jo selv om. MEN for langt de fleste danskere giver et godt tilbud mening.

20% på bøger kan man ofte få. Og tro mig: Det er PRÆCIS den samme bog. Det sidste kapitel er ikke revet ud eller noget. Man får bogen fra start til slut – og sparer penge.

Og det kan blive til en del. Skal man fx give fem bøger i julegave til 200 kroner stykket, så koster det normalt 1.000 kroner, men under Black altmuligt slipper man med 800 kroner.

Man sparer altså 200 kroner, som man måske kan supplere madbudgettet med – eller bruge til mandelgaven plus lidt juleslik. Eller endnu en julegave.

Man kan også – hvis man har råd – give besparelsen på de 200 kroner til fx Frelsens Hær eller en anden velgørende organisation, som hjælper de alt for mange fattige danskere her til jul.

Så hvor Lars Løkke engang arrogant sagde: Hvad kan man få for 2.000 kroner? Et par sko?
Så er det Danmarksbloggens holdning, at en tiendedel af det beløb, nemlig 200 kroner faktisk kan række til en hel del – især for de mange, som ikke er vant til at bruge 2.000 kroner på ET par sko.

Så don´t be shy …

Glæd dig selv og din familie – og hvis du har overskud fattige familier … og køb dine julegaver her under Black altmuligt.

Dét er rettidig omhu …

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Julemarkedernes forbandelse

Det er efterhånden et par år siden, at undertegnede sidst vovede sig ind på et julemarked. Jeg når aldrig længere end til udkanten, så frastødes jeg på en måde, så det føles fysisk – og går i en anden retning, mod mere stille gader, hjemad eller ud i naturen …

For 20 år siden var julemarkederne ellers noget af det hotteste – og faktisk rigtigt hyggelige. Dengang startede de først op mod december. De var få og små, og det var begrænset, hvad man kunne købe – foruden at det meste var af god kvalitet fra spegepølserne til strikhuen og glasset med god gløgg.

I dag derimod vrimler det med julemarkeder. Alene i det centrale København er der i år: Et på Kultorvet, et i Nyhavn, et på Højbro Plads, et på Nytorv, et ved Thorvaldsens Museum – og så selvfølgelig det store i Tivoli, som så koster indgang til Den Gamle Have.

Men de andre julemarkeder er gratis at besøge – og fulde af skrammel, som sælges til en alt for dyr penge. Foruden at stanken af oversukrede churros, (for)brændte mandler og dårlig gløgg ligger som en tåge over det 100% unødvendige og klima-fjendtlige overforbrug, som starter allerede nu i begyndelsen af november.

For mange af byens julemarkeder åbner i disse dage – hvis ikke de allerede er åbne. Det bliver altså til en flere uger lang og meget larmende forbandelse under de lange kæder af elektriske lys, der skal give illusionen af ”hygge”.

De fleste æder den så råt – og tager et væld af selfies, mens de har en rest af æbleskiven siddende i mundvigen, en plet af gløggen på det nye – og lyse – halstørklæde samt solide lommesmerter, som så først opdages i januar.

For julemarkederne udhuler både pengepungen og julehyggen. Så boykot julemarkederne og alt deres væsen. De har intet med julen at gøre – og de er dårlige for klimaet.

Lav dig i stedet et glas god gløgg derhjemme og sæt dig med en bog – eller inviter venner over til snak. SÅ bliver det hyggeligt. SÅ bliver det jul – når altså julen kommer. For lige nu er det den vidunderligt stille og grå november. Tiden til eftertænksomhed og refleksion.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

365 dage i Helvede

Undertegnede har deltaget i mange demonstrationer og markeringer. Men kun dem til fordel for Ukraine kan måle sig i vigtighed med den markering, som finder sted senere i dag.

For det er i dag d. 7. oktober.

Årsdagen for Hamas grusomme massakre, hvor mere end 1.200 jøder blev slået ihjel, og 252 taget som gidsel – hvoraf 101 stadig er i Hamas´ fangenskab.

D. 7. oktober 2023 var nemlig dagen for terrorhandlingen begået af terrororganisationen Hamas, der er pot og pande med Hizbollah, som er den forlængede arm for det fundamentalistiske præstestyre i Iran.

Der er altså tale om mennesker, som i holdning har mere tilfælles med Taleban og Islamisk Stat, end de har med nogen andre. Der er tale om dem, som startede dén storkrig, der nu truer i Mellemøsten.

Det er mig derfor en gåde, hvorfor mange i Vesten forsvarer, ja holder med disse forbrydere. Jeg ved godt, at der er mange uskyldige i Gaza, som også lider. Men jeg ved også, at mange i Gaza (og Vesten) bakker op om den fundamentalistiske islam og dens repræsentanter. Det så vi i lørdags.

Men det er ikke hverken jøderne eller Israel, som er et problem.

Det er den fundamentalistiske islam, som med sit kvindehad, sin foragt for LGBTQIA, sin negligering af menneskerettigheder og mere af samme skuffe, som er fjenden, der skal bekæmpes, hvis vi vil beholde vores frie demokratier- og hvis vi mener noget med det løfte, som vi gav jøderne i 1945.

Så bak op om Israel, som kæmper en heroisk kamp mod fjender hele vejen rundt – og bak især op om de 101 og deres familier, som nu i et år har været fanger hos Hamas.

Bak op om de danske jøder, som i dét år har mødt så alt for meget had, forfølgelse og foragt fra både muslimer og ikke-muslimer. Dét er forkasteligt. Alle i Danmark skal kunne leve i fred og sikkerhed.

Så lad os vise vores støtte til de danske jøder – og til det jødiske folk.

Det foregår kl. 16.29 i dag inde på Israels Plads.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Sammen om Børsen

Det skulle have været en kæmpe-fest med en nyrestaureret Børs-bygning, der skulle stråle i september-solen her på 400-året for Børsens opførelse.

Men det satte flammerne d. 16. april i år en stopper for. Halvdelen af Børsen – blandt andet den store festsal – nedbrændte. Ilden åd også spiret med de fire vanddrager, der ifølge legenden ellers passede på Børsen.

Så i stedet for at se Børsen blive pakket ud, var vi vidne til at Børsen blev til en ruin, der i dagene efter branden blev til en endnu større ruin, da dele af murene og også gavlen ud mod Christiansborg faldt sammen.

Men Børsen skal genopføres. No matter what.

Så i går lagde kong Frederik den første sten, den såkaldte kongesten. Så kunne kongen også endelig være dér.

For dengang Børsen brændte – på Dronning Margrethes fødselsdag – kom kongen ikke forbi, men nøjedes med en besked på Instagram, selvom han var på Amalienborg. Dét er dårlig stil.

Det er til gengæld god stil, at Dansk Erhverv kvit og frit inviterer alle danskere på besøg på Børsen i dag. Du kan se, hvordan håndværkere og lærlinge arbejder med Børsens restaurering. Du kan også se en udstilling om Børsens historie fra opførelsen i 1624 til branden 16. april 2024.

Se mere her: https://www.danskerhverv.dk/sammen-om-borsen/kom-tat-pa-borsen-vi-fejrer-400-ars-fodselsdag-og-markerer-begyndelsen-pa-genopforelsen-af-borsen/

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Penge-reminder

Danmarksbloggen iler med en reminder.

Husk at det til næste sommer ikke er muligt at betale med andre sedler end fire sedler med broer på – altså følgende sedler fra 2009-serien:

50 kroner

100 kroner

200 kroner

500 kroner

Alle andre pengesedler fra alle andre serier – SAMT 1000 krone-sedlen fra 2009-serien – bliver ugyldige som betalingsmiddel fra 31. maj 2025.

Derfra kan man i et år – frem til 31. maj 2026 – aflevere ældre sedler direkte til Nationalbanken. Men så slutter festen også. Fra 1. juni 2026 er alle sedler ugyldige undtagen 2009-seriens 50 kroner, 100 kroner, 200 kroner og 500 kroner.

Så HAR du en seddel eller to liggende – måske i et fødselsdagskort fra din bedstemor – så få dem brugt eller sat ind på din konto.

Gør derfor dig selv en tjeneste, og gå dine gemmer og skuffer igennem. Så bliver du ikke ærgerlig, når du måske en dag i fremtiden finder penge, som ikke længere kan bruges.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk