Corona er – måske – på vej tilbage

Kalendersommeren har ikke mange dage tilbage.

Men det har pandemien måske. Ja, De læste rigtigt. Pandemien. Coronaen. Dén, som de fleste vist troede, at vi var sluppet af med.

Det er vi så åbenbart ikke. For mens vi har været optaget af klima og krig i Ukraine, så har virus lige så stille muteret.

Faktum er nemlig, at:

  1. Der er kommet en ny variant – som først blev opdaget i Danmark for præcis en måned siden, men som nu har spredt sig til flere lande – og også smittet flere i Danmark.
  2. Den nye variant muterede hele 30 gange indenfor kort tid – og især dens spikes er anderledes. Det billede er ikke set siden Omikron afløste Delta for snart to år siden.
  3. Den nye variant er derfor også så anderledes, at man taler om, at det måske er en helt ny variant – og i så fald skal den hedde Pi.
  4. Om den nye variant er mere farlig, mere dødelig end den gamle Omikron er for tidligt at sige. Men den vurderes let at kunne gå udenom immunitet opnået ved både vacciner og tidligere smitte.
  5. Det kan heller ikke siges, om en ny dosis vaccine vil gøre en forskel – selvom det i USA anbefales at få en påfyldning nu.
  6. I flere lande taler myndighederne om muligheden af at genindføre mundbind i den offentlige transport, på sygehuse og den slags – samt passe ekstra på, hvis man ikke kan tåle at få Corona.
  7. Hvor meget det bliver til, ved ingen – selvom antallet af smittede stiger, også i Danmark.
  8. Den nye variant er endnu kun en VOI – variant of interest. Men den kan blive til en VOC – variant of concern, og så kan vanviddet bryde ud igen.

I mellemtiden gælder: Keep calm and carry on.

Men vask lige de hænder, ikke?
Og hold lige den ekstra afstand ude i det offentlige rum, ikke?

Det slags hygiejniske vaner er også gode, hvis man vil undgå den kolde tids andre dårligdomme.

For så civiliserede er vi vel, at vi kan finde ud af at lære af en pandemi?

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Kilder: SSI, Daily Telegraph, WHO m.fl.

Anmeldelse: ”Much Ado About Nothing”

Sommeren går på hæld. Men inden efterårsmørket sætter ind, kan man lige nå en sommeraften i Botanisk Have i København i selskab med ”After Hours Theatre Company”, der igen i år spiller Shakespeare på græs-skråningen ned mod søen.

I år har selskabet kastet sig over Bardens kærligheds-komedie ”Much Ado About Nothing”, som naturligvis hverken er nothing eller bare something – men derimod everything. Både i den måde, som skuespillerne bruger omgivelserne på – for hvor bliver der løbet, gået, dasket til, danset og kravlet op og ned ad skråningen – og i den gejst, som lægges i forestillingen om en masse ballade, der ikke havde behøvet at blive til noget. Men som nu bliver til en hel masse fremført af mennesker, som kan lide at spille Shakespeare – og som kan finde ud af det.

De er også hjulpet på vej af sproget. For Shakespeare på engelsk er bare bedst – uanset om det er en længere dialog, en rammende oneliner eller en længere udredning om fx mænd og skæg, som den Beatrice kommer med. For der er noget substans i Shakespeare på engelsk. En intensitet, som gør, at det smælder og fænger dybt inde i sjælen.

Måske også fordi Shakespeares tekster har evigheden i sig – indimellem. For ikke alt, som Barden skrev, er dybsindigt og fantastisk, som vi også får det at vide, inden stykket går i gang.

Men meget er – og bare det, at vi sidder her på tæpperne 400 år senere, og begejstres over den samme historie, som de gjorde det i Londons ”The Globe Theater”, dengang blækket på manuskriptet knap var tørt, siger noget om langtidsholdbarheden – også i et stykke som dette, der ellers er let som den candyfloss, der også kan høre en sommeraften til.

Apropos ”The Globe”, så var undertegnede med samme ledsager som til denne forestilling derovre for et par uger siden, hvor vi så ”The Scottish Play”, og nej, jeg skriver ikke stykkets rigtige navn. For så går der bare ild i søen i Botanisk Have i aften. For hvem tør tage chancen og nævne et stykke ved navn, om hvem det siges, at uheld forfølger den, der siger navnet højt på en scene og i forbindelse med teater?!

Men hvor gad jeg godt se ”After Hours Theatre Company” turde at opsætte dét stykke. For der er noget i den måde, som de spiller ”Much Ado About Nothing” på, som minder mig om det, som de gør på selveste ”The Globe”: Respekten for Barden, men ikke ærefrygten i kombination med en masse påhit. Og har man det, så kan man være moderne og sikre, at Shakespeares almengyldige teaterstykker i endnu højere grad bliver noget, som vi kan spejle os i, grine af og blive grebet af.

Og det gælder også denne opførsel af ”Much Ado About Nothing”, som tro mod stykkets tekst er mere underholdende end dybsindig. På den anden side og apropos ”The Scottish Play”, så er de to stykker udtryk for samme ignorante holdning til livet – bare i hver sin aftapning. Her den lyse, der ender godt – og i det andet en noget mørkere tragik, når hovedpersonen i ”The Scottish Play” om livet siger, at: It is a tale. Told by an idiot, full of sound and fury. Signifying nothing.

En trist og vældig blodig candyfloss altså. Det er ”Much Ado About Nothing” ikke. Den er munter – og døden er kun noget, som vi leger.

Så vi bliver godt underholdt i Botanisk Have, mens forviklingerne tager til, og det hele truer med at ende i katastrofe, inden alt løser sig op til fortjente klapsalver for dette stykke komik, der også – især til sidst – alligevel ikke kan dy sig for at være klassisk Shakespeare-drama på fulde nagler.

Noget af komikken minder om Monty Python – og andet om Crazy Christmas Cabaret. Det sidste er naturligt, da flere af skuespillerne har været med i netop Crazy Christmas Cabaret. Andre har været med i andet som fx ”That Theatre Company”. For ja, britisk teater har godt fat i danskerne, både som skuespillere og som publikum.

Det giver også god mening. For kombinationen af sort humor og drama formidlet med et glimt af øjet, kan vi lide på begge siden af Nordsøen. Hos ”After Hours Theatre Company” får vi det i stimer. Ord som splendid, dazzling og excellent trænger sig på.

På scenen møder vi en perlerække af skuespillere: Jefferson Bond, Linda Elvira, Søren Højen, Alexandra Jespersen, Ian Burns, Rasmus Emil Mortensen, Thea Bell Schok, Benjamin Stender og Kevin Kiernan-Molloy.

Danmarksbloggen giver ”Much Ado About Nothing” fem ud af seks brudekjoler, som den lyse brudekjole, der i flere omgange er stykkets mest centrale rekvisit.

Det er Thomas Magnussen, der har instrueret – og Lars Mikkelsen har været artistisk konsulent.  

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Anmeldelse: “Svenske skønheder”

Vi danskere bliver aldrig trætte af svenskerne – eller af deres store sangskat, uanset om vi oversætter den, eller synger den på originalsproget (hvilket jeg til enhver tid vil anbefale).

Det gælder også Teatret Optimis, som med forestillingen ”Svenske Skønheder” (og der refereres udelukkende til de svenske viser, hævdes det) i små to timer med sang og guitarspil hylder netop svenskernes enestående beholdning af gyldne viser af Bellman, Taube, Dan Andersson og en masse andre – og ja, det gøres både på svensk og på dansk.

At remse alle sangene i forestillingen op giver ingen mening. For den ene vellyd end den anden kommer som perler på en snor sammen med det, som på nudansk hedder vigtig viden om netop sangen eller musikeren.

Man bliver med andre ord ikke kun underholdt, men også klogere. Ja, og så er der fællessang – både den organiserede og den, som man bare ikke kan lade være med at synge med på som fx for undertegnedes vedkommende ”Idas Sommarvisa” (Fra Emil fra Lønneberg), der i nu mere end 50 år har været fast indslag ved alle svenske skolers afslutning inden sommerferien.

Dén vise rummer hele barnets verden, og er samtidig i sin væsen så sommerlig og så svensk som dansen om midsommerstangen ude på en skærgårdsø. Det er også Astrid Lindgren selv, der har skrevet ordene – og Georg Riedel, der har lavet musikken.

Men ellers er vi i mange af viserne længere tilbage – og her tårner de to giganter sig op: Taube, som mente, at Bellman var fortidens Taube – og så Bellman, som med de to storværker ”Fredmans Epistlar” og ”Fredmans Sånger” grundlagde dén visetradition i Norden, som Bellman stadig er den fornemste repræsentant for – selvom Danmark i Kim Larsen har en spillemand, som også kan noget særdeles langtidsholdbart, når man begynder at se historisk på hr. Larsen som visekunstner.

Ja, det samme gælder ABBA, hvis to B´er Benny Andersson og Björn Ulvaeus er mændene bag den guldkantede melodi til den gribende ”En visa om arton svanar” om længsel og drømme, som jeg ikke kendte, før jeg hørte den i forestillingen, men som jeg nu hører igen og igen (i dens svenske version), mens jeg skriver denne anmeldelse.

For den har evighedens pulsslag i sig som al anden visemusik fra øverste hylde – og netop derfor vil dele af ABBA-drengenes musik sammen med dele af hr. Larsens musik i fremtiden blive betragtet som visekunst på niveau med Bellman og Taube. Dét er jeg helt overbevist om.

Men nu er vi i 2023 – og her lurer tåren i øjenkrogen, smilet er på læberne, og der bliver rokket med overkroppen og slået takten med foden, mens de svenske viser fylder Metronomen.

Fordi det lyder så himla bra – og det gælder både sangene i sig selv og udførelsen af de to mænd på scenen: Allan Høier og Allan Thorsgaard. Den ene med sang og indlevelse, og den anden med sang og et virtuost spil på guitar og lut.

Samspillet er så, man skulle tro, at de havde kendt hinanden altid. Nå, ja – det har de vist også, og det har sine fordele. For hver tone, der synges eller spilles, hver bevægelse – alt er koordineret og i samklang, og de ved hele tiden, hvor den anden er.

Det giver en helt unik oplevelse – som når nye højder, da de to herrer til sidst i forestillingen kaster sig ud i veritabel landskamp i sang – nemlig den danske og den svenske nationalsang sunget på samme tid – og først mod, men så med hinanden.

For hvem vinder? Ja, det gør Norden. Hele Norden. For vi hører sammen her i Norden, som det også synges i ”Du gamla, du fria”: Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden. Det gælder os alle sammen,

Og gerne må det ske med en vise eller 18 undervejs, tak – og gerne formidlet af Teatret Optimis, som Danmarksbloggen giver fem ud af seks snapse for en strålende forestilling.

Ja, jeg siger tak til, fordi I også gav Fredmans sång no. 64 ”Fjäriln vingad syns på Haga” i en oversat version, der var markant mere tro mod originalen end den ellers i Danmark så udbredte version ”Nu er jord og himmel stille”.

Men I holdt jer til sommerfuglen. Dét var dejligt – og dér gik Carl Michael Bellmans genius gennem rummet. Og jo, Bellman-forskningen viser, at det er ham selv, som har lavet melodien til sommerfugle-visen, der af det svenske Bellman-selskab omtales som en gnistrende rokokojuvel i den svenske viseskat. Bedre kan det ikke siges.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Anmeldelse: ”Anden Akt”

Her i Norden har vi en hemmelighed – eller rettere Sverige har. Nemlig den perlerække af dramatiske hverdagsfilm om voksenlivet, som ofte er gået under radaren udenfor Sverige, men som svenskerne har produceret i en lind strøm de senere år.

Film som fx ”Lyckligare kan ingen vara” (2018), ”Jag kommar hem igen till jul” (2019) og ”Min pappa Marianne” (2020).

Alle er det film, som handler om, hvordan hverdagen rummer alle de store dramaer om de drømme, de relationer og den kærlighed, der er alles grundvilkår i livet og døden.

For nej, man behøver hverken nordic noir, dogme-koncepter eller andre finurligheder for at skabe monumentale fortællinger. Gode svenske skuespillere, der begiver sig rundt i tilværelsens almindelige og derfor genkendelige veje og vildveje, er lige til at spejle sig i.

Og nu kan en ny – og måske den indtil videre bedste svenske hverdags-filmperle føjes til rækken.

Nemlig ”Anden Akt”, der har dansk premiere i dag med de to svenske stjerner Lena Olin og Rolf Lassgård i hovedrollerne. Hver for sig er de førsteklasses, og sammen er de dynamit i fortællingen om den feterede skuespiller Harald Skoog, der efter et stroke får hjælp af den ellers pensionerede fysioterapeut Eva til at komme på benene igen – og på scenen igen.

Undervejs sker der selvsagt en masse – også i forhold til Evas andre relationer, hvor Vår-tid-är-nu-stjernen Charlie Gustafsson er overbevisende som Evas søn Felix, der er gevaldigt udfordret af moderens omklamrende kærlighed.

Vi møder også Anneli Martini i en skøn rolle som den højtråbende og livskloge Siv, der aldrig fik børn, men som alligevel har knækket livets kode – og endelig Lars Väringer og Gorél Crona som Evas eks-mand og dennes nye kæreste, der bor lige overfor Eva – og er ganske ulidelige i deres mantra om, at vi er vel voksne mennesker.

Undervejs i filmen tager Harald Skoog Eva med ind på hans arbejdsplads, Sveriges fineste skuespilhus Dramaten i Stockholm. Ja, Harald får endda Eva helt ind på scenen, hvorpå han forsvinder, så hun står dér helt alene i gallakjolen i spotlyset, og skal fortælle noget ærligt om sig selv og sit liv.

Godt nok kun for ham og en tom teatersal, men alligevel et vendepunkt, en sårbar nøglescene, hvor Eva – den grå mus, som altid har tænkt på andre – pludselig tvinges til at forholde sig til selv, og gør det i en grad, så hun kan råbe, at hele hendes liv er noget forbandet kaos, mens Harald – som ellers er et stort ego – står i skyggerne, og applauderer hende, mens han råber, at NU kan han mærke hende.

Det kan vi andre også. Vi kan mærke både hende og ham gennem hele filmen.

For som Olin og Lassgård bruger hele spektret af ord, betoninger og mimik, når de fra allerøverste hylde i Evas og Haralds gestalt viser, hvad livet handler om fra lussinger her og der til hede kys i Evas hjem i Stockholms forstæder over til kolde badeture i sommernatten ude på Djurgården med en romantisk gåtur hjem over Stockholms flotteste bro Djurgårdsbron. Fra tilbudsaviserne i rækkehusenes postkasser til Harald Skoogs store lejlighed på Östermalm, hvor der serveres muslinger og champagne af litbium.

Forskellene i de to verdener er med andre ord skåret ud i pap. Men det er, som det skal være, når fortællingen er så vellykket som i ”Anden Akt”: For den er en stor, sprudlende, morsom og rørende organisme, der er sat i verden for at formidle budskabet om det gode i – uanset alder – at se på sit liv og gøre opgør med fredags-tacoens snærende bånd og i stedet følge sine drømme.

Danmarksbloggen giver derfor også ”Anden Akt” seks ud af seks rejsemapper, som den Eva har haft liggende i årevis uden at komme andre steder end i Stockholms Tunnelbana – og det er ikke meget, selvom hun har det med at stå af på Karlaplan, så hun kan sidde lidt ved den svenske hovedstads smukkeste springvand på Karlavägen.

Det er Mårten Klingberg, som har instrueret.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Anmeldelse: ”Haunted Mansion”

Filmen ”Haunted Mansion” har premiere i dag d. 10. august – og er noget så sjældent som et Disney-gys.

Altså i betydningen et rigtigt gys, der kun er ganske lidt sukret ind. Her er der nemlig stik mod indholdet i enhver klassisk Disney-film ingen fe-gudmødre eller syngende fugle, som flyver glade ind ad vinduet om morgenen, som de fx gør det i Askepot.

Tværtimod er der i det store og hjemsøgte palads langt ude på landet i den amerikanske sydstat Louisiana tåge og mørke, lyn og torden. Det er også en passende kulisse for rådnende mumier, blodbestænkte brude, flyvende hollændere og andet godtfolk sammen med økser, gravstene og andet fra mareridtets sorte skattekiste.

Eneste lighedspunkt med eventyret er faktisk tidspunktet kl. 12 midnat, hvor filmens spøgelser – og der er hele 999 af dem i det gamle, faldefærdige palads – bliver særligt aktive.

Nu skal plottet ikke røbes her, men man giver næppe noget væk ved at skrive, at spøgelse no. 1000 er tiltænkt en særlig rolle. Om spøgelse no. 1000 så kommer, og hvad det evt. betyder, må man selv finde ud af. Men spøgelser er ikke altid, hvad de ser ud til at være.

Undervejs er filmen bygget op som en klassisk action-film med masser af tju-bang og chok – afbrudt af øjeblikke, hvor man lærer personerne og deres historie nærmere at kende, og forstår, at de alle har en form for ensomhed. At de hver og én lever med en stærk grundfølelse af at være udelukket fra fællesskabet, fordi de er anderledes.

Men undervejs finder de så også ud af, at de sammen er stærke – og at det er utroligt, hvad man kan, når man tør tro på sig selv og hinanden, og løfter i flok. Som det siges flere gange i filmen: Vi kan ikke tage sorgen fra dig, men sammen med os er du ikke alene.

Det er nemlig filmens budskab – hvis man ellers opdager det mellem alle de jump-scares, som det vrimler med – og som gør, at man hele tiden er på vagt. For der er meget at blive bange for i det mølædte palads, og noget af det både kan og vil slå én ihjel.

Det er LaKeith Stanfield, som spiller hovedrollen som den desillusionerede videnskabsmand Ben – og det gør han med både charme og autencitet.

Jamie Lee Curtis spiller et medie fra fortiden, og det gør hun med stor karisma. Ærgerligt at vi ikke ser hende noget mere. Heldigvis har mediet Harriet fra nutiden – spillet af Tiffany Haddish – samme karisma og styrke, og selvom karakteren vist ikke fortæller sandheden hele tiden, så tror man alligevel på hende. Applaus for dén skuespilspræstation.

Også applaus til Rosario Dawson, som spiller Gabbie, der køber det gamle palads, og fører sin søn og sig selv væk fra en tryg og rolig tilværelse i New York til vanviddet i Louisiana. Drengen Travis spilles af Chase Dillon – og han er bare, som Disney-børn altid er det: GOD.

Owen Wilson er en form for præst, og som så ofte før, når han er med i en film, indtager han en anti-konventionel rolle. Her da han begynder at argumentere med spøgelserne om det rigtige i at spøge. Det kan virke bizart, men hvis nogen kan slippe af sted med det, er det Owen Wilson.

Endelig er Danny DeVito med i en lille rolle, som måske er unødvendig, men selvsagt kan DeVito sin metier.  Det samme kan Jared Leto, der spiller superspøgelset over dem alle, den gennemført onde Crump.

Filmen er bygget over forlystelsen Haunted Mansion i Disneyland. Den er også en ny og på mange måder markant anderledes version af filmen af samme navn fra 2003 med Eddie Murphy i hovedrollen. Det giver også god mening at lave en film, hvor hver generation får sit eget gys – og sin egen gyser-pointe.

Og 2023-versionen er pointen, at intet er mere uhyggeligt end mennesker, der ikke kan acceptere forskellighed. Bemærk i dén forbindelse at Crump rimer på Trump. Er det et tilfælde? Det må enhver selv afgøre.

Derfor er filmens mest uhyggelige scene heller ikke spøgelserne i bilernes bagspejle eller det store opgør mellem Ben og Crump mellem gravstenene, men derimod scenen hvor de andre drenge fra skolen råbende og truende forfølger Travis hjem, fordi han i modsætning til dem laver sine lektier og opfører sig ordentligt i skolen.

Danmarksbloggen giver ”Haunted Mansion” fem krystalkugler ud af seks mulige. Det er solidt håndværk, når det handler om at skræmme og underholde. Læg dertil de gode personhistorier og mange sjove indslag – og måske det politiske svirp i navnet på det onde. Der efterlyses dog mere tydelighed i budskabet om, at sammen er vi stærkere end selv alverdens ondskab og også vores egen indre usikkerhed.

Skrevet af: Anna M. T. Frederiksen og Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Anmeldelse: ”Genboerne”

Det er i år 400 år siden, at kollegiet Regensen blev bygget. Dét bliver fejret med manér, nemlig med en opførelse af Hostrups vaudeville ”Genboerne”, som netop foregår på Regensen – og som Hostrup skrev i 1844, mens han boede i den røde gård med det store træ og selveste Rundetårn som nabo.

Dér i den gamle gård sad vi også til premieren i går aftes – lige midt i alle traditionerne og hele historien om dette fantastiske sted. Og dét kunne mærkes. Stemningen var elektrisk fra start til slut i det mere end to timer lange syngespil. For nok var publikums gennemsnitsalder noget højere end de studerende, men begejstringen hos alle var ungdommelig og sprudlende. For som de kunne, dem på scenen.

Historien er enkel: To studenter lever det glade studenterliv med lige dele bøger og punch (mest punch). De bor også sammen på et lille værelse, som man gjorde dengang på Regensen. Overfor dem – altså som genboere – er en kobbersmedefamilie, som har en yndig datter ved navn Rikke. Hende kan begge studenter lide, men den ene (Basalt) har den fordel, at han har været Rikkes religionslærer.

Den anden student Klint derimod er både kvik og med gå-på-mod, så han får snart sat gang i løjerne via en snak med Rikkes to andre bejlere (en fusentast-løjtnant og en kobbersmedesvend) og et par røde galocher, som han får tiltusket sig låneretten til en enkelt aften – og som gør ham usynlig.

Det bliver en aften, som selvfølgelig fører til en masse ballade – men også til at trådene kan redes ud næste dag på selve Regensen, så Basalt og Rikke kan få hinanden til alles glæde – også Klint, som nu har fået øje på Rikkes initiativrige kusine Amalie.

Det kan lyde af meget lidt handling til mere end to timer. Men når historien serveres – som det gøres på Regensen – med masser af god og levende musik, eminente skuespilspræstationer af samtlige på scenen og sågar et velsyngende kor, så rives man med, og lader sig underholde på de høje nagler, mens man suger stemningen i den gamle gård ind.

Ja, som mor til en nuværende universitetsstuderende, der dog ikke bor på Regensen, men i et andet studenter-community, kunne jeg også konkludere, at studenterlivet anno 2023 nærmest 1:1 er som det, Hostrup oplevede og skrev om. Eneste forskel er, at kvinderne også tager del i det nu – og hurra for det.

Som forestillingen skred frem, kom nogle af de nuværende beboere på Regensen i øvrigt hjem, og satte sig stille og roligt med en øl og en smøg bagved tilskuerpladserne. Jeg gad godt vide, hvad de synes om beskrivelsen af fortidens liv i det, som nu er deres hjem – og jeg håber, at de får mulighed for at se forestillingen fra tilskuerrækkerne.

Det er nemlig vældigt pænt af dem således at lukke portene op og give os andre muligheden for at opleve deres helt unikke hjem. For det kan man i de otte august-aftner, hvor ”Genboerne” spiller på rette sted.

Danmarksbloggen følte sig også privilegeret – og kvitterer med fem ud af seks glas punch for en forrygende opførelse af Hostrups kendte vaudeville om studenterliv og ung kærlighed.

Det er Anders Skov Madsen, som spiller hovedrollen som Klint, og det gør han med lige dele talent og ihærdighed. De andre tre unge – Aske Hass Thorsen som Basalt, Anne Blomsgård som Rikke og Sibylle Glosted som Amalie – er også mere end troværdige i deres roller.

Som kobbersmed ses en driftssikker Jesper Asholt, mens madam Smidt spilles med enorm styrke og timing (også når hun rammer tonerne præcis så forkert, som hun skal) af Betty Glosted. Alexander Clement og Peter Oliver Hansen er et forrygende makkerpar som henholdsvis kobbersmedesvend og løjtnant.

Endelig ses Tom Jensen i stykkets måske eneste rigtig dramatiske rolle som skomageren fra Jerusalem. En opgave, som han løser til ug med kryds og slange. Han kan også spille sine danske klassikere med den snert af alvor i komikken og komik i alvoren, som det kræver.

Og så er der Line Aarup-Jensen som tjenestepigen Ane samt Gustav Wenzel Most og Anders Jul Fristrup Andersen som både præsentatorer, smedesvende og flere andre roller.

Endelig er der statisterne, som også synger: Catherine Døssing, Christoffer Broström, David Auken, Line Aarup-Jensen, Lucie Sy Kim og Magnus Bille Fought Kristensen.

Samt musikerne, som smukt binder det hele sammen – blandt andet til skønne Bellman-melodier: På klaver Kristian Jørgensen, på cello Kirstine Elise Pedersen og på fløjte Julius Ditlevsen.

Det er Jacob Beck, der har instrueret, og Bettina Schimmel, som har produceret.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Anmeldelse: ”Viktor mod verden”

Hellere bange end død!!!

Sådan lyder moderens mantra i Christian Arhoffs debut-spillefilm ”Viktor mod verden” om den unge Viktor, der livet igennem har levet isoleret langt ude på landet i et gammelt hus efter devisen: Pas på trappen. Pas i det hele taget på alting. Tag din forholdsregler. Det er en brutal verden, vi lever i. Hajangreb og det, der er værre, kan ske overalt.

Moderen – spillet mesterligt af Bodil Jørgensen – har nemlig i angstens og kærlighedens navn holdt sønnen Viktor afskærmet fra ALT undtagen gamle danske film og hans drømme, som dagligt får Viktor ud i skuret, hvor han spiller jazz for sig selv og den far, som han tror er død.

Det er faderen ikke – og efter moderens død (så jo, hun havde ret – livet er så farligt, at man dør af det), begiver Viktor sig væk fra den levende død ude på landet i Jylland og ind til centrum af København, hvor den jazzspillende far arbejder i et forsikringsselskab.

Og så tager handlingen fart – og herfra skal ikke røbes andet end, at noget af filmen foregår i Tivoli, og at filmen mange steder er så sjov, at man må grine meget højt. Men at filmen samtidig er så sært gribende i sit portræt af, hvad der sker, når en ung, isoleret mand møder hele den store, skøre verden.

Som fx da Viktor bliver spurgt, om der er sket noget spændende i weekenden, og han svarer: Ja, jeg har begravet min mor.

Filmens måske vigtigste fortælling (som minder om den, som vi kender fra den første film med titel-karakteren Viktor, nemlig Arhoffs prisvindende afgangsfilm ”Viktor på Månen”) er den om, hvordan naiviteten stadig kan gå så besynderligt urørt gennem intriger, skjulte motiver og alt det andet, som vi kalder godt at have styr på, så man ikke bliver snydt.

Men måske – bare måske – snyder man selv mest ved at spekulere på, hvad man er til og hvilke tilsyneladende vigtige mål, man har med sig selv, sin karriere og sit liv. Måske er det i virkeligheden nok at vide, at jeg er mig – og jeg er til dig og til det, som gør mig glad i livet.

Skuespillerne i filmen kan i hvert fald lide det, de laver. De er udover allerede nævnte Bodil Jørgensen Rosalinde Mynster, der elegant leverer rollen som ninjahurtig knudekvinde og assistent til faderen, der spilles med overlegen timing for blandingen af sårbarhed og vakkelvornet mod af Nicolas Bro.

Kurt Ravn er også med som chefen Olufsen, og hans bemærkning om, at nu hviler skæbnens øje på dig, fik mig til at tænke: Giv manden en rolle som chefguden Odin. På den svenske side ser vi dygtige Björn Elgerd og dansk-svenske Thomas W. Gabrielsson, der, når han taler svensk, også bevæger sig på svensk med svensk mimik – model en svensk mand fra det fashionable Östermalm i Stockholm. 

Endelig er der søde og underspillede – men med hvilken kraft – Anna Bruus Christensen som Viktors uheldige kollega, der får hans hjerte til at banke – samt gengangeren fra ”Viktor på Månen” journalisten Mikael Bertelsen i hele tre små roller. Herom er kun at sige: Giv den mand mere at lave på lærredet – han er jo morsom bare i attituden.

Men først og sidst er det Nicolai Jørgensen som Viktor, der brænder sig fast. Jeg har set ham på Nørrebro Teater som Karl Rossmann i Kafkas ”Amerika” i en præstation, der ætsede sig fast, og fik mig til at sammenligne ham med Ghita Nørby som den jødiske mor i ”Indenfor murene”.

Dét står jeg ved. For Nicolai Jørgensen er noget helt særligt, også som Viktor. Sårbarhed og uskyld formidlet, så det står ridset i sten. Manden er en af sin generations bedste skuespillere – måske den bedste.

Nicolai Jørgensen ER nemlig altid den person, som han spiller – og han tilføjer altid karakteren en ekstra dybde, en ekstra dimension, så karakteren hele tiden har lidt mere at give, lidt mere i sig.

Nicolai Jørgensen tilføjer teatrets evne til at være levende og tredimensionelle til lærredet – og når han står på en scene, så får man samme flow på en film.

Det gælder også i ”Viktor mod verden”, der er et mesterværk, som minder om en Wes Anderson-film, som den unge anmelder Anna M. T. Frederiksen siger det, og uddyber:

Wes Andersons univers minder om en tegnefilm, og det gør denne film også. Den samme farvepalet bruges filmen igennem. Der er centrering af personer og ting. Symmetrien kan ses overalt sammen med den gule farve og teksten. Det hele står skarpt. Det er formidabel filmkunst.

Danmarksbloggen giver ”Viktor mod verden” seks ud af seks af de saxofoner, som der ivrigt spilles på – og som sammen med en masse andre kendetegn som fx hvid kunst til musik og bevægelse, et prisestimat og andre spændende sager åbenbart er en fast del af en Christian Arhoff-film, når figuren Viktor er med.

Vi vil i øvrigt gerne se mere. For verden har brug for Viktor med det naive sind og det gode hjerte.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk