Anmeldelse: “Svenske skønheder”

Vi danskere bliver aldrig trætte af svenskerne – eller af deres store sangskat, uanset om vi oversætter den, eller synger den på originalsproget (hvilket jeg til enhver tid vil anbefale).

Det gælder også Teatret Optimis, som med forestillingen ”Svenske Skønheder” (og der refereres udelukkende til de svenske viser, hævdes det) i små to timer med sang og guitarspil hylder netop svenskernes enestående beholdning af gyldne viser af Bellman, Taube, Dan Andersson og en masse andre – og ja, det gøres både på svensk og på dansk.

At remse alle sangene i forestillingen op giver ingen mening. For den ene vellyd end den anden kommer som perler på en snor sammen med det, som på nudansk hedder vigtig viden om netop sangen eller musikeren.

Man bliver med andre ord ikke kun underholdt, men også klogere. Ja, og så er der fællessang – både den organiserede og den, som man bare ikke kan lade være med at synge med på som fx for undertegnedes vedkommende ”Idas Sommarvisa” (Fra Emil fra Lønneberg), der i nu mere end 50 år har været fast indslag ved alle svenske skolers afslutning inden sommerferien.

Dén vise rummer hele barnets verden, og er samtidig i sin væsen så sommerlig og så svensk som dansen om midsommerstangen ude på en skærgårdsø. Det er også Astrid Lindgren selv, der har skrevet ordene – og Georg Riedel, der har lavet musikken.

Men ellers er vi i mange af viserne længere tilbage – og her tårner de to giganter sig op: Taube, som mente, at Bellman var fortidens Taube – og så Bellman, som med de to storværker ”Fredmans Epistlar” og ”Fredmans Sånger” grundlagde dén visetradition i Norden, som Bellman stadig er den fornemste repræsentant for – selvom Danmark i Kim Larsen har en spillemand, som også kan noget særdeles langtidsholdbart, når man begynder at se historisk på hr. Larsen som visekunstner.

Ja, det samme gælder ABBA, hvis to B´er Benny Andersson og Björn Ulvaeus er mændene bag den guldkantede melodi til den gribende ”En visa om arton svanar” om længsel og drømme, som jeg ikke kendte, før jeg hørte den i forestillingen, men som jeg nu hører igen og igen (i dens svenske version), mens jeg skriver denne anmeldelse.

For den har evighedens pulsslag i sig som al anden visemusik fra øverste hylde – og netop derfor vil dele af ABBA-drengenes musik sammen med dele af hr. Larsens musik i fremtiden blive betragtet som visekunst på niveau med Bellman og Taube. Dét er jeg helt overbevist om.

Men nu er vi i 2023 – og her lurer tåren i øjenkrogen, smilet er på læberne, og der bliver rokket med overkroppen og slået takten med foden, mens de svenske viser fylder Metronomen.

Fordi det lyder så himla bra – og det gælder både sangene i sig selv og udførelsen af de to mænd på scenen: Allan Høier og Allan Thorsgaard. Den ene med sang og indlevelse, og den anden med sang og et virtuost spil på guitar og lut.

Samspillet er så, man skulle tro, at de havde kendt hinanden altid. Nå, ja – det har de vist også, og det har sine fordele. For hver tone, der synges eller spilles, hver bevægelse – alt er koordineret og i samklang, og de ved hele tiden, hvor den anden er.

Det giver en helt unik oplevelse – som når nye højder, da de to herrer til sidst i forestillingen kaster sig ud i veritabel landskamp i sang – nemlig den danske og den svenske nationalsang sunget på samme tid – og først mod, men så med hinanden.

For hvem vinder? Ja, det gør Norden. Hele Norden. For vi hører sammen her i Norden, som det også synges i ”Du gamla, du fria”: Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden. Det gælder os alle sammen,

Og gerne må det ske med en vise eller 18 undervejs, tak – og gerne formidlet af Teatret Optimis, som Danmarksbloggen giver fem ud af seks snapse for en strålende forestilling.

Ja, jeg siger tak til, fordi I også gav Fredmans sång no. 64 ”Fjäriln vingad syns på Haga” i en oversat version, der var markant mere tro mod originalen end den ellers i Danmark så udbredte version ”Nu er jord og himmel stille”.

Men I holdt jer til sommerfuglen. Dét var dejligt – og dér gik Carl Michael Bellmans genius gennem rummet. Og jo, Bellman-forskningen viser, at det er ham selv, som har lavet melodien til sommerfugle-visen, der af det svenske Bellman-selskab omtales som en gnistrende rokokojuvel i den svenske viseskat. Bedre kan det ikke siges.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *