Frihed for ord – og for Lego-klodser

Må en virksomhed bestemme, hvad andre skal bruge virksomhedens produkter til – som fx legetøjsgiganten Lego og deres legoklodser?

Svaret må være et klart nej. Ord er frie – og det samme er legoklodser.

Den kinesiske kunstner og systemkritiker Ai Weiwei, der for et par år siden udstillede på Louisiana, har imidlertid fået nej fra Lego til at købe et større parti legoklodser, så han kan lave en skulptur af legoklodser på “The National Gallery” i Victoria, Australien i forbindelse med en udstilling af egne og Andy Warhols værker.

For Lego vil ikke have, at deres legoklodser bliver brugt til politiske formål. Men det hverken kan eller skal Lego bestemme. Det er censur og i direkte modsætning til det åbne demokrati, som Lego selv lever i – og gerne bruger, når det drejer sig om kommerciel udnyttelse af legoklodserne som fx samarbejdet med folkene bag Star Wars om at producere Lego-produkter med Star Wars-tema. Noget, der har indbragt Lego svimlende beløb.

Lego vil altså gerne have pengene – men ikke det frie ord og den frie kunst. Det kaldes at joine the dark side og det er skidt, Lego.

Til historien hører, at private er begyndt at donere deres legoklodser til Ai Weiwei – så forhåbentlig bliver skulpturen til noget alligevel.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *