Hunde, lort og respekt på stranden

Der er ikke meget, der som dyr kan få folk op i det røde felt. Senest i debatten om hunde og deres ret til at bade – eller rettere det modsatte. For nu må hundene ikke mere bade i havet, ihvertfald ikke fra de cirka 250 danske strande med blåt flag.

Forbuddet udløste et ramaskrig fra danskerne, der vil have lov til at have deres firbenede ven med i vandet.

Argumentet imod at lade hundene bade er hygiejnen: At hunde skider og tisser i vandet – og at der dermed spredes (for mennesker farlige) E-coli-bakterier. For nu at kalde en lort for en lort.

Modargumentet kom lige med det samme fra hundevennerne: Der er jo så meget andet skidt i vandet, og der er også masser af mennesker, der besørger i havet, hedder det sig.

Her kan jeg så ikke dy mig for at indskyde, at jeg da sørme håber, at de fleste mennesker nøjes med at tisse i havet.

Men alvorligt talt: Det er da oplagt, at mennesker med hunde gerne vil have deres firbenede venner med på stranden. Men det er ligeså oplagt, at andre ikke ønsker at svømme og dykke rundt mellem skidt og lort – hvem det så end kommer fra, hund eller menneske.

Og da man nu ikke kan sige til en hund, at den ikke må besørge, når den skal, så giver det faktisk god mening at lade visse strande være uden hunde.

MEN det du´r omvendt ikke helt at udelukke hundene fra alle gode strande, selvom der på en kystlinie, der her i Danmark er 7000 km lang, nok er andre steder end de blå-flag-markerede strande, hvor Fido kunne bade.

Blå-Flag-strande udgør således kun 3% af alle strande. Se flere fakta her: http://nyhederne.tv2.dk/samfund/2014-06-08-ekspert-sm%C3%A5b%C3%B8rn-kan-ligesom-hunde-forurene-badevandet

Så summa summarum: Det burde ikke være svært at deles om pladsen og sørge for, at hundene får den del af stranden, hvor eventuel strøm sørger for, at efterladenskaberne ryger ud i havet – og ikke ind mod de andre badende.

For som altid drejer det sig også her om gensidig respekt og hensyn, så alle – både to- og firbenede – kan få sig en dukkert uden at få lort i hovedet, både symbolsk og bogstaveligt.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

3 tanker om "Hunde, lort og respekt på stranden"

  1. Ifølge Karina Ryborg, dyrlæge fra sektion for hund, kat og smådyr og bestyrelsesformand i Den Danske Dyrlægeforening, skider hunde generelt ikke i vandet. Det er kun hvis de er bange eller stressede at de gør det.

    Men når et er sagt, så vil jeg da gerne have mig frabedt at lægge mit håndklæde i efterladenskaber på stranden, hvor hundene jo stadig gerne vil skide. Og desværre er ikke alle hundeejere blevet deres ansvar bevidst endnu og sørger for at fjerne lorten!

    Desuden har jeg også oplevet at få stukket en kold snude lige op i måsen mens jeg solbadede på maven. Også klart en grænseoverskridende oplevelse!

    Men ja, hvorfor gør vi ikke som i Sverige: Deler nogle af de “Blå strande” op i to: En kun for mennesker og en anden for hunde og mennesker.

  2. Kunne man måske også få børn forbudt på de blå strande, : Små barrøvede børn besørger netop i vandet, og hvis ikke, smider forældrene deres lortebleer overalt. Se det er svineri.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *