Har Sverige alligevel ret?

Coronakrisen raser – og den koster meget på alle planer. Heldigvis er der grund til forsigtig optimisme, melder statsministeren – også selvom vi kigger ind i nogle uger nu, hvor det forventes at gå den gale vej, når man ser på antallet af alvorligt syge og døde.

Men derfor er man alligevel gået i gang med at tale om, hvad der skal ske på den anden side – når det tidspunkt altså kommer.

Det er i det hele taget en stor diskussion, for dels skal man definere kriterierne for, hvad der skal til for at en åbning går i gang – og dels for hvornår det kan ske.

For det er meget sværere at åbne et land op igen – på den rigtige måde og i det rigtige tempo – end at lukke det ned.

Men samfundet skal åbnes op på et tidspunkt – og vi skal også opbygge flokimmunitet. Det er den eneste langtidsholdbare måde at redde ældre og svækkede på.

En fungerende flokimmunitet kræver, at 60 procent af befolkningen har haft COVID-19. Men det får man kun, hvis man bliver smittet – og for at blive smittet, skal man være sammen.

Så hvem ved? Måske har svenskerne alligevel ret – hvis altså de ældre og svækkede svenskere kunne finde ud af at holde sig hjemme, som deres statsepidemiolog Anders Tegnell anbefaler det. Det kan de så kun delvist.

Men som Danmarksbloggen ser det, er det ikke givet, hvem det gør det rigtige.

Der er næsten dobbelt så mange mennesker som os i Sverige, og de har på nuværende tidspunkt 110 døde, hvor vi har 72.

Så nej, undertegnede er ikke længere så skråsikker på, at det er os, der har ret – og svenskerne, der tager fejl.

De kommende uger og måneder vil – måske – vise det.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

2 thoughts on “Har Sverige alligevel ret?

  1. Flokimunitet er helt sikkert det der skal til – på sigt!

    Men den kan opnåes på anden måde end ved smitte, nemlig med vaccine. Og derfor kæmpes der også på at find en sådan.

    Sverige er befolkningsmæssigt skruet anderledes sammen end fx Danmark. De har store arealer der er tyndt befolket. Og der vil de i denne omgang muligvis ikke opleve sygdommen så meget. Men i de store byer, vil det blive meget pasningskrævende med de mange patienter. Og jeg vil yndigt være den overlæge på lungeafdelingen der skal tage stilling til, om 56-årige Pär skal tages ud af respiratoren, for at give plads til 70-årlige Bengt, fordi jeg vurderer at Bengt har større overlevelseschancer og vi har for lidt kapacitet!

    Som jeg har forstået det, har den danske regering fået foretaget en solnedgangslov om, at befolkningen kan tvangsvaccineres. Det kræver naturligvis at en sådan vaccine findes inden lovens udløb. Men mon ikke mindst 60% af danskerne er villige til en vaccine om et års tid, såfremt man finder en sådan?

    Det kan meget vel være, at Sverige går hvad der er bedst for Sverige. Men man kan tydeligt se, at det ikke er det der ville være bedst i Italien, Tyskland eller Spanien, hvor de godt nok får opbygget flokimmunitet, men hvor det også kommer med en stor menneskelig pris – både i form af døde patienter men også af et sundhedspersonale der gennemlever et helvede på jord.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *