Superbia – den værste dødssynd

Vores samfund og sammenhængskraft trues af både ydre og indre fjender.

Ja, skriger højrefløjen: Af Islamisk Stat og andre (muslimske) fundamentalister.
Ja, skriger venstrefløjen: Af den stigende sociale ulighed og brølende liberalisme.

Og det har de vel begge ret i. MEN hverken religiøse mørkemænd m/k eller liberale hulemænd m/k ville kunne stille så meget op, hvis ikke langt de fleste (læs: alle) var grebet af den snert, der hedder MIG, MIG, MIG og så MIG igen.

I gamle dage talte man om de syv dødssynder: Hovmod, vrede, utugt, dovenskab, frådseri, misundelse og griskhed.

Hovmod – superbia – var den værste, for den repræsenterer en selvoptagethed, der for den enkelte betyder, at man erstatter Gud med sit eget jeg. Det er derfor også den dødssynd, der fører til alle de andre seks – på den ene eller anden måde.

Lyder det bekendt? Det tror Danmarksbloggen nok, at det gør. Vi lever i en tid, hvor superbia er blevet den nye religion, som alle ledsaget af diverse ligegyldige selfies jublende bekender sig til. For det handler om MIG, lyder nutidens morale – hvis man ellers kan kalde det en morale.

Men i superbia ligger også kimen til vores samfunds ødelæggelse. Det er derfor på tide at få de syv dyder på banen igen. De er: Tro, håb, kærlighed, mådehold, klogskab, udholdenhed og retfærdighed. Dyder, som Danmark var bygget på fra Kanslergadeforliget og indtil samfundet kæntrede engang i 00´erne under Fogh og Kjærsgaard.

Heldigvis kan – og skal – det bygges op igen, og det starter med hver og en af os. I DAG. Med at JEG og DU skal tænke på VI og OS.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

2 tanker om "Superbia – den værste dødssynd"

  1. Det er bare så sandt. Det vil jeg gerne skrive under på som kristen og som pædagog. samfundets mindste enhed -nemlig familien – er under hårdt pres i disse år. Folk bliver skilt, børn skabes af donorer fordi den eneste ene aldrig dukkede op. Læs; man opdagede aldrig at han hun stod lige foran snotten på en fordi man var alt for optaget af at dyrke karriere, gå i byen og lede efter den helt rigtige som passede ind i ens kram og ikke fordi vedkommende var fantastisk ikk sig selv. Dem som fandt sammen omkring det fælles for begge; mig og mig skal støtte mig i at dyrke mig 100 procent. Disse Mig og Mig fik børn sammen som vi pædagoger kalder for UMU -børn. UMU står for uopdragede møgunger af selvfokuserede forældre. Det gamle ordsprog; vis mig dine……I dette tilfælde børn og jeg skal sige dig hvem du er, passer fortrinligt på nutidens forældre. Aldrig har der været så mange små selvfokuserede, selvoptagede egocentriske små forkælede og mig -psykotiske individer. Man ser dem alle vegne i gader og stræder og i køen i netto, i dagtilbud og skolen og ja, alle vegne. De vokser op til små konger og baroner som vil have spændende jobs og under jobsamtalen er det vigtigste at finde udxaf hvad arbejdspladsen kan gøre for en og ikke hvad de kan gøre for arbejdspladsen. Det er der det starter. Fordi de aldrig fik et NEJ fra forældrene. Fordi de aldrig blev bedt om at gøre ngt for en anden end dem selv. Fordi de hele tiden hørte at de var fantastiske og fordi de blev sendt til psykolog fordi de ikke kunne klare en lodret ordre fra en lærer. Fordi de lærte at krav var grænseoverskridende. Og fordi de lærte at Gud ikke findes……men hvad skal man med Gud siger lille Peter. Hva så ned MIG? !!!!!. Derfor. ….

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *