Nej til patentdomstolen

Om kun 1½ uge går vi til afstemning om patentdomstolen.

Men hvad er det i grunden, at vi stemmer om?

Ja, det er, om Danmark skal tiltræde en ny fælleseuropæisk patentdomstol, der bliver øverste myndighed ifht. patenter hos de EU-lande, der tilslutter sig ordningen.

Der er altså tale om klokkeklar suverænitetsafgivelse.

Meget taler også for, at der vil blive taget (mange) patenter på alt muligt mellem himmel og jord, ja at der endda vil opstå en hel patentindustri. Således at virksomheder vil kunne leve (godt) af at tage patenter bare for patenternes skyld. For så koldt og kynisk blot at sidde og vente på senere at kunne sagsøge dem, som bryder deres patent.

Altså at der opstår en penge-patent-industrí, der bremser innovation og udvikling og sætter især de små og mellemstore virksomheder, som Danmark er så fuld af, under et stort pres, som ødelægger de ideer, der kunne skabe danske arbejdspladser.

Det frygtes også, at grænserne for, hvad man kan tage patent på, bliver udvisket, således at man fremover i EU-patentdomstol-land vil kunne tage patenter på fx gener, planter og software.

Danmarksbloggen anbefaler derfor et klart nej til patentdomstolen. Vi risikerer simpelthen at smadre vores erhvervsliv, hvis vi stemmer ja.

Dele af det borgerlige Danmark stemmer også nej. Noget, som Danmarksbloggen finder tankevækkende, da kampagnen fra dele af det blå Danmark ellers er den rene skræmmekampagne udfra devisen: Stem ja, ellers mister Danmark arbejdspladser.

Og sandt er det også, at med et ja til patentdomstolen behøver en virksomhed kun sende én ansøgning et sted hen, så det bliver både nemmere og lidt billigere – og patentstridigheder kan afgøres her i landet. Men at stemme ja, fordi det gør en proces lidt nemmere og lidt billigere, er et tyndt argument. Især når man ser på, hvad vi risikerer ved at sige ja:

At danske mænd og kvinder med gode ideer og virkelyst bliver overvåget af en patent-industri, der sidder som gribbe og venter på, at nogen gør noget, som falder ind under nogle af de mange tusind patenter, som disse pengegriske gribbe har taget let og billigt –  kun for senere at kunne score kassen.

Danmarksbloggen anbefaler derfor et rungende nej til patentdomstolen.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

2 tanker om "Nej til patentdomstolen"

 1. Her er en ven (og samfundsøkonoms) glimrende totalliste over *reelle* argumenter både for og imod – med et enkelt (#4) tilføjet af mig – han har ikke sagt mig imod dér. 🙂 Dit argument, Dorte, ligger under #1

  1) Det bliver nemmere at tage patent på noget. Umiddelbart er der for mange patenter – ikke for få. Så stem nej.
  2) Patentdomstolen kommer alligevel, så vi stemmer egentlig om hvorvidt danske virksomheder skal have ekstra administration. Så stem ja.
  3) Patentdomstolen skal være selvfinansierende ved at tage penge for patenter. Ikke umiddelbart en smart incitamentsstruktur. Så stem nej.
  4) Der bliver intet over eller ved siden af patentdomstolen. USA’s forskellige forsøg med patentret gennem tiden har flere gange vist, at en dedikeret patentdomstol fyldt med folk med “teknisk kompetence” kræver en mere generel domstol (højesteret/supreme court) til at omstøde deres ofte verdensfjerne kendelser. Den mulighed bliver der ikke i Europa. Så stem nej.
  5) DF og EL siger nej. Så stem ja.
  6) Så er der ikke flere argumenter…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *