Ikea: Ud med svinepølsen og ind med halalpølsen

Ikea i Taastrup er igang med at lave om på menuen.

Fremover vil møbelhusets billige pølse være lavet af halal-versionen af kalkun- og kyllingkød istedet for af svinekød. Ikea i Taastrup gør det for at imødekomme efterspørgslen fra de mange muslimer, som handler i dén Ikea. Man vil dog fortsat kunne købe en pølse lavet af svinekød. Den vil være stegt og koste det dobbelte.

Læs hele artiklen her:
http://www.mx.dk/nyheder/danmark/story/24326841

Danmarksbloggen synes, at det er helt fint OGSÅ at tilbyde en halalpølse. Men det er lodret forkert at sløjfe den originale, billige svinepølse, bare fordi den ikke falder i nogle (muslimske) kunders smag.

Og dét gavner ihvertfald slet ikke integrationen at droppe den danske svinepølse, fordi områdets muslimer ikke spiser den. Snarere tværtimod, så graver Ikea´s forskelsbehandling grøften mellem muslimer og alle andre endnu større.

I artiklen bliver Ikea også spurgt: Men er det ikke unfair at folk, som gerne vil have svinekødspølser til en femmer ikke kan få det længere, fordi andre af religiøse årsager ikke vil have svinekødspølsen?

Dertil svarer Ikeas talskvinde Tina Lindhart iflg. artiklen: “Jeg vil ikke gå ind i en debat om religion. For os er det vigtigt, at der er et alternativ til folk, der spiser svinekød, og folk, der ikke spiser det.” 

Men dét svar er ikke et svar, som kan bruges til andet end at konkludere, at Ikea åbenbart er villig til at gå på kompromis med alle værdier bare for at tjene penge. Det vil i så fald ikke være første gang. Ikeas grundlægger Ivar Kamprad er kendt for at have gode forbindelser til nazisterne, ja for selv at være en meget aktiv nazist, endda også i mange år efter 2. verdenskrigs ophør.

I skrivende stund vides det ikke, om andre Ikea-varehuse påtænker samme udskiftning af deres pølsemenu.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk

2 tanker om "Ikea: Ud med svinepølsen og ind med halalpølsen"

 1. Du har ganske ret i, at Lindharts svar er elendigt. Jeg savner virkelig også, at IKEA argumenterer for sin sag, i stedet for at bakke tilbage og lade kritikerne tage rampelyset i stedet.

  Jeg må dog erklære mig helt uenig i din overordnede holdning. Eller, jeg er enig med dig i, at IKEA blot gør dette af økonomiske grunde – men hvad er der dog også galt i det? IKEA er en virksomhed som alle andre, den skal da gøre hvad der er bedst for økonomien. Hvis de blot havde afskaffet svinepølsen eller sat prisen op på grund af økonomiske grunde, ville ingen brokke sig. Men så snart muslimer er indblandet, så brænder det pludselig, og pludselig er svinekød en vigtig, dansk værdi – dog ikke så vigtig, at vi vil betale en sølle 5’er ekstra for den.

  Det er sjovt, at du nævner, at lederen af IKEA er nazist (hvilket jeg intet ved om), for en nazist ville jo aldrig nogensinde tilgodese muslimer (som jo er markant af anden race end germansk). I min verden er det derfor et fuldstændig tomt argument du bruger for blot at få hele situationen til at se værre ud.

  Jeg har selv skrevet et indlæg om dette, og læs det gerne – for jeg synes simpelthen, at du overdriver groft ved at blive ved med at snakke om svinepølsen, som om den er forsvundet fra menuen – for det er den altså ikke. Og du kan som dansker også sagtens købe en kyllingepølse, hvis du er så nærig, at en 5’er betyder så meget.

  http://blog.camillagejl.com/post/ikea-og-halal—at-tage-hensyn-er-ikke-at-underlaegge-sig

 2. Nej, der står i indlægget at man kan købe en svinepølse. CITAT: Man vil dog fortsat kunne købe en pølse lavet af svinekød. Den vil være stegt og koste det dobbelte. CITAT SLUT.
  Men ja, en tier eller en femmer er ligemeget, forskellen er ikke økonomien, men princippet, og der er jeg enig med Danmarksbloggen. For hvorfor kan man bare ikke få begge slags pølser til en femmer?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *