Frikadeller og halalkød er en personlig sag

En del danske børneinstitutioner har fjernet svinekødet fra deres menu og istedet indført halalslagtet kød af hensyn til de muslimske børn. Dét er ikke i orden, og det gavner ingen af børnene, uanset religion og oprindelsesland.

At lille Muhammed ikke spiser leverpostej og frikadeller er derimod helt i orden. Det gør lille Matthias måske heller ikke. Matthias fordi han ikke kan lide det, og Muhammed fordi han er muslim. Folks bevæggrunde for at vælge noget til eller fra kan være så mange – og må altid være et personligt anliggende.

Ja, netop et personligt anliggende. For det kan aldrig være en sag for institutionen, om nogle børn (eller deres forældre) vælger noget mad til eller fra. Institutionens opgave er at sørge for at servere næringsrig mad fra hele spektret af retter, som man spiser her til lands – og her er svinekød en naturlig del af menuen.

Men institutionerne skal selvfølgelig sørge for, at der hver dag er gode, sunde ting, som alle kan spise sig mætte i – samt at der udleveres en madplan, så alle forældre kan give deres børn lidt ekstra med de dage, hvor maden på menuen ikke smager poden.

Det er den eneste måde, hvor der bliver plads til os alle sammen. For der skal være rum til os alle sammen. Det giver ingen mening, at et mindretals madvaner skal diktere flertallets måde at spise på. Det vil derimod kun medføre uro og øget modstand mod de muslimer, som flere og flere danskere i forvejen har det svært med.

Vi er alle – uanset vores tro og oprindelse – nødt til at møde hinanden med tolerance og rummelighed. Og det betyder altså i denne sag, at muslimske forældre må acceptere, at der er frikadeller i børnehaven, men at de selv kan give deres børn halalslagtet kød med de dage, hvor der serveres svinekød – og så er den sag sådan set ikke længere.

For hvad vi spiser eller ikke spiser, er vores eget valg – og ingen skal sætte sig til dommer over, hvad andre skal spise – eller som her: Ikke spise.

Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk 

3 thoughts on “Frikadeller og halalkød er en personlig sag

  1. Fødevareallergikere, vegetarer eller bare folk, der prøver at tabe sig, lader være med at spise det, man ikke vil have, og/eller aftaler i det aktuelle tilfælde med pædagogerne at de holder øje med, hvad barnet spiser indtil det selv kan håndtere det i børnehaven.

    Hvis der skal tvangsindføres lighed for alle efter “laveste fællesnævner” (læs: Efter, hvad ingen overhovedet ville lade være med at spise), skulle vi også fjerne alt hvad der kan være et problem for vegetarer, glutenallergikere, diabetikere, mælkeallergikere og så videre – og kun servere et glas vand for de små.

  2. Ha-ha, et glas vand. Den er god, Allan 🙂 Ellers stemmer jeg også for menuen og muligheden for at give lidt mad med. For at gøre som man gør nu gavner ingen og slet ikke os muslimer.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *