Det er næppe gået danskernes opmærksomhed forbi, at kronprins Frederik fylder 50 år i dag. Medierne har også talt meget om, hvor folkelig kronprinsen er – og det er meget, synes de fleste åbenbart.
Danmarksbloggen mener så, at lige netop dén term skurrer. For hvor folkelig kan et menneske blive, når:
- Ens mor er landets dronning med det liv, som det indebærer – også på familieområdet
- Man vokser op på slotte som Amalienborg og Fredensborg
- Det tidligt forventes af en, at man kan opføre sig på en bestemt måde – i hvert fald når medierne er tilstede
- Ens 18 års fødselsdag fejres med en karettur gennem København – og en tur i statsrådet
- Man i det hele taget har mange pligter, som andre ikke har – som fx at rejse til alverdens lande og skabe gode betingelser for Danmarks erhvervsliv
- Men også mange fordele – som for eksempel en luksustilværelse og mange millioner i apanage plus diverse gaver som biler og ferier
- Landets ledelse skal godkende ens kommende hustru
- Ens bryllup varer i over en uge og inkluderer de tre værn og en masse andet offentligt
- Ens førstefødte har eksakt samme skæbne som en selv, men alle andre børn ikke har samme skæbne, men både andre forpligtelser og andre fordele end andre danskere
- Ens ”job” består i at repræsentere, trykke hænder, holder taler og deslige
Andre danskere har en opvækst, skolegang og i det hele taget liv, som kun sjældent interesserer andre end den nærmeste familie og venner. Ens 18 års-fødselsdag handler også om venner og alkohol – og har ikke det mindste med statsråd eller karettur at gøre. Man kan så heller ikke stable et landsdækkende motionsløb på benene, når man fylder 50 år – men til gengæld må man selv bestemme, hvem man gifter sig med. Man bor – med få undtagelser – heller ikke på slotte eller får millioner i apanage, men omvendt er der ingen, der forventer, at man ”repræsenterer” Danmark på nogen planer.
Så der er enorme forskelle på det liv, som danskerne lever – og så det liv som kronprinsen lever. Han ved fx heller ikke, hvad det vil sige at skulle kæmpe for at komme ind på en uddannelse, få et job eller en bolig. Alle de vigtige basale rammer i tilværelsen, som for os andre også er et valg – men ikke valg, hvor vi er økonomisk uafhængige, som kronprinsen er det.
Så folkelig – nej, det er kronprinsen ikke, men derfor kan han sagtens være både sød og rar. Efter sigende skal han også være netop både sjov og levende, når man taler med ham privat. For det er iflg. de royale kommentatorer de offentlige fremtrædener, der tegner en stor del af kongegerningen, som han har det svært med.
Skrevet af: Dorte J. Thorsen, indehaver af og redaktør på Danmarksbloggen.dk
Ja. Bedre kan det ikke siges. Manarkiet er dyrt men giver folket et eventyrligt øjeblik og udlandet elsker vores kongehus. Det er en god repræsentant for Danmark.
Tak for din artikel. Det er så forskelligt, hvilket niveau den enkelte danskers royale goodwill er på og, hvor optaget man er.
Min goodwill er max på Margrethe, men jeg har gået og tænkt, hvorfor jeg dog ikke har samme niveau til hendes sønner og deres forskellige, kloge, dygtige partnere og alle børnene. Nu har du fundet frem til, hvorfor Frederik 50år bare ikke siger mig noget. Det er det der med folkelig. Det passer ikke sammen. Måske er det bogstavrims-fælden der er smækket for journalisterne.